Sunday, August 13, 2006

Ateenassa oli mukavaa mutta kuumaa. 35 astetta joka päivä. Yllättävän hyvin siihen kuumuuteen sopeutui viikossa. Pilviä ei juuri ollut, joten kosteus pääsi hyvin haihtumaan. Vettä meni paljon ja kadotin kilon pari reissun aikana. Pysyisivät vaan poissa. Ei tullut syötyä kunnon aterioita kun ei ollut nälkä. Kuumuus ja veden jatkuva litkiminen vei sen. Nukuttiin paljon ja rentouduttiin. Akropoliksella käytiin kahdesti, samoin Zeuksen temppelillä ja Ancient Agoralla. National Garden oli lempparipaikka, siellä käytiin kävelemässä kolmasti. Kiivettiin Likavitos-kukkulalle ja käytiin Plakalla palloilemassa. Kerameikos vilkaistiin aitojen läpi. National Library oli kiinni ja museot toisti itseään. Arkeologinen museo oli mahtava mutta silti pettymys. Esineet oli numeroitu epäloogisessa järjestyksessä sekä näytepaikoissa, että esineiden kuvauksien kohdalla. Osasta puuttui englanninkieliset selitykset kokonaan. Paikka oli todella suuri. Mutta mukavan viileä. Kaikkia nähtävyyksiä taidettiin rekonstruktoida, mutta onneksi vahan ja uuden välillä oli selvä ero.
Tavallista ruokakauppaa metsästettiin ensimmäisenä päivänä kolme tuntia, kunnes tajuttiin, ettei ne mainosta itseään samalla tavalla kuin täällä Suomessa, eivätkä ne eroa nopealla vilkaisulla muista kaupoista. Muutama vaatekauppa taisi olla hieman isompi, mutta muuten kaikki kaupat olivat kuin pieniä liikkeitä. Moni myi vain yhtä asiaa ja samankaltaisia kauppoja saattoi olla yhdellä kadulla useampiakin. Missään ei ollut järkeviä aukioloaikoja, tuntui, että ne olivat auki kun myyjiä huvitti olla paikalla. Hotellin läheinen lamppukauppa oli kerran auki tunnin verran. Ja me kuljettiin sen ohi useasti, monta kertaa päivässä. Mikään ei ollut halvempaa kuin täälläkään. Elintarvikkeet euron-pari halvempia. Matkamuistokrääsä oli korkeissa hinnoissa. Onneksi päästiin katsomaan nähtävyydet ilmaiseksi ja saatiin opiskelija-alennus metrolipuista sekä muutamasta matkamuistosta.
Jätehuolto kaupungissa oli keksitty kymmenisen vuotta sitten, kierrätyspönttöjä alkoi ilmestyä meidän siellä ollessa. Silti haisi pahalle. Kävelykadut pääkatuja lukuunottamatta oli todella kapeita. Jalankulkijat ei kunnioita valoja eikä autoja, autot ajaa viimeiseen asti päin punaista ja lopulta pysähtyy suojatielle. Mopot menee jalkakäytäviä pitkin jos on ruuhkaa. Viikon aikana nähtiin yhden käden sormilla laskettava määrä polkupyöriä. Niillä ei taida selvitä hengissä siellä.
Kaiken kaikkiaan oli todella hieno ja tervetullut reissu. Sai ajatukset täysin pois arjesta ja pääsi rentoutumaan. Viikko Ateenassa riittää. Kahtena viimeisenä päivänä käytiin muutamia kohteita uudestaan katsomassa ja alkoi olla jo tylsää ja koti-ikävä. Kaupungilla ei juuri jaksanut pyöriä. Myös kuumuus vaikutti varmasti jaksamiseen. Poltin olkapääni ja taisin saada edes vähän rusketusta.

Paljon jää varmasti kertomatta, mutta odotan lukioaikaista kaveriani kylään. Ei olla nähty ainakaan vuoteen ja hän on nyt sattumalta käymässä Jyväskylässä. Joten menenpä tästä valmistautumaan emännöimiseen. Tee voisi maistua.

No comments: